De Belgische petroleumsector

De Belgische petroleumsector is één van de belangrijkste economische pijlers van ons land. De raffinaderijen beschikken over een aantal troeven waardoor ze op Europees en internationaal vlak goed gepositioneerd zijn: hun centrale geografische ligging, hun productiecapaciteit, de kwaliteit en diversiteit van de verwerkte brandstoffen, de energie-efficiëntie en het respect voor het milieu en, niet op zijn minst, hun gekwalificeerd personeel. Ze bevinden zich in de grootste petrochemische cluster van Europa en in tweede positie op wereldvlak na Houston in de Verenigde Staten. De raffinaderijen in België verwerken geïmporteerde ruwe aardolie in een veelheid aan brandstoffen die gebruikt worden voor het transport en voor onze verwarming. Wat weinigen weten is dat 35% van de verwerkte producten bestemd zijn voor de petrochemie die er alledaagse producten mee maakt zoals, onder andere, legoblokjes verspreid over de vloer, de verf aan de muur, het shirt dat je aan hebt, pillen tegen hoofdpijn en zelfs de banden van fietsen.

Het distributienet voor brandstoffen in ons land is eveneens goed ontwikkeld met een verscheidenheid aan spelers. Daarnaast zijn er een aantal stockagebedrijven als strategische spil naar de distributie toe.  
Het Internationaal Energie Agentschap gaat er van uit dat petroleumbrandstoffen in Europa in 2035 nog 70% zullen vertegenwoordigen van de energie voor het transport. Ook de komende jaren zal het transport dus nog fundamenteel afhankelijk blijven van vloeibare brandstoffen.

De petroleumsector staat voor belangrijke uitdagingen in de context van het Europese klimaat- en energiekader 2030 en de transitie naar een koolstofarme maatschappij tegen 2050. Ze is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om haar CO2-uitstoot verder te blijven verminderen en om de economie en de burgers te voorzien van koolstofarme brandstoffen en andere producten die de maatschappij nodig heeft. De brandstoffen van morgen zullen daarom duidelijk verschillend zijn van die van vandaag. De sector investeert vandaag in innovatieve koolstofarme vloeibare brandstoffen (synthetische brandstoffen, geavanceerde biobrandstoffen, e-fuels op basis van hernieuwbare energie, …) die zullen bijdragen bij tot de energietransitie en energiebevoorrading en die deel zullen uitmaken van de energiemix van morgen. Deze koolstofarme vloeibare brandstoffen kunnen probleemloos gebruikt worden in de bestaande motoren en stookolieketels. Voor de verwarming van onze huizen gaan stookolie en hernieuwbare energie hand in hand voor een duurzame energie-efficiëntie.