Vlaamse Ondernemers lanceren online game die jongeren moet overtuigen om voor STEM te kiezen

Een nieuwe online game moet jongeren enthousiast maken om te kiezen voor STEM-studierichtingen. De game wordt gelanceerd tijdens de start van StressFactor Live met leerlingen uit heel Vlaanderen op 17 januari in het Antwerpse Sportpaleis. De Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband tussen 21 sector- en werkgeversorganisaties, willen op een innovatieve manier STEM binnenbrengen in de leefwereld van jongeren.

Op woensdag 17 januari komen zo’n 300 leerlingen en leraren van 23 verschillende scholen uit heel Vlaanderen samen in het Antwerpse Sportpaleis. De leerlingen zullen er in primeur de nieuwe game kunnen spelen en dat op verschillende devices (tablet, VR-bril, groot scherm). Ze krijgen ook workshops en begeleiding over hoe zelf een muziekfestival te organiseren op hun eigen school. Ze maken kennis met de backstagekant van het Sportpaleis. Al sinds 2003 worden onder de noemer StressFactor Live muziekfestivals georganiseerd op middelbare scholen.

De nieuwe game van de Vlaamse Ondernemers sluit aan bij de organisatie van een muziekfestival. Om van een muziekfestival een succes te maken, heb je verschillende STEM-vaardigheden nodig. Met een zelfgekozen avatar legt de speler een parcours af in een digitale wereld waarbij opdrachten tot een goed einde moeten worden gebracht. Al doende komt de speler informatie aan de weet over het nut van STEM in het opzetten van een muziekfestival.

Vlaamse jongeren kiezen nog onvoldoende voor STEM-studierichtingen. In het hoger onderwijs zijn slechts 20% van de uitgereikte diploma’s STEM-gericht. De vraag op de arbeidsmarkt naar STEM-profielen is torenhoog. Negen op de tien ondernemingen ondervindt vandaag problemen om geschikt personeel aan te werven, de grootste uitdaging ligt in het vinden van technisch geschoold talent.

De Vlaamse Ondernemers promoten de game op verschillende kanalen bij jongeren, waaronder de sociale media zoals TikTok en Facebook. Er komt in het voorjaar ook een tour langs de 23 verschillende scholen om dit STEM- avontuur verder te zetten.

Ontdek hier de game: Voka.be/stemfestival

Pers is welkom op woensdag 17 januari 2024. De kinderen volgen de hele namiddag workshops (start om 12u30, einde om 18u). Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts brengt een bezoek omstreeks 16u. De minister zal de game uittesten.

Adres: Sportpaleis Hospitality Center, Schijnpoortweg 119, 2170 Antwerpen

--------------------------------------------------------------------------------------

Vlaamse Ondernemers
Eric Laureys, 0489 933 325  -   [email protected]

StressFactor
Toon Miermans, +32479 66 77 05   -   [email protected]