Raffinage- en brandstoffensector, essentieel voor onze energiebevoorrading, moet als strategische sector in de Clean Industrial Deal worden opgenomen
OPINIE ENERGIA
Europa heeft zijn Clean Industrial Deal gelanceerd. Deze heeft als doel de klimaatdoelstellingen van de Europese Green Deal en de versterking van de Europese economie, geconfronteerd met bikkelharde concurrentie uit onder meer de Verenigde Staten en China, te verzoenen. De CID is een stap in de goede richting maar het is maar de vraag of dit voldoende zal zijn om het tij te doen keren. Het is immers vijf voor twaalf om de Europese industrie boven het water te houden. Hoogtijd nu voor concrete acties.
Onze sector staat vandaag in voor ongeveer de helft van het finale energieverbruik in ons land. Ze staat in, op Europees niveau maar ook in België, voor 97% van de nodige energie voor het transport en voor ongeveer 50% van de grondstoffen bestemd voor de petrochemie. We vragen dan ook dat onze industrie erkend wordt als een strategische sector in de Clean Industrial Deal. Er dient een specifiek actieplan ontwikkeld te worden om de koolstofarme transitie en de gerelateerde industriële waardenketen te ondersteunen.
De Clean Industrial Deal wordt de hoeksteen van het heropbouwen van de Europese economie en hiermee gepaard gaande de tewerkstelling. Hiervoor is een duidelijke koersverandering nodig met duidelijke beleidslijnen:
- echte technologie-neutrale kostenefficiënte beleidsmaatregelen, wetenschappelijk gefundeerd en op basis van levenscyclusanalyses;
- een grondige administratieve vereenvoudiging (inclusief de vergunningverlening) en een stimulerend beleidskader om investeringen aan te trekken;
- reeds aangenomen regelgeving dient geëvalueerd te worden op implementatiekosten en concrete impact op de concurrentiekracht van de ondernemingen, die voor welvaart zorgen.
- de ontwikkeling van financieringsmechanismen (Contracts for Difference) om projectrisico’s te verminderen.
Dit Europees beleidskader is dan ook van essentieel belang om het transitietraject van de strategische raffinaderijsector alle kansen te geven. Het bereiken van klimaatneutraliteit van de Europese Unie in 2050 vereist een gecoördineerde industriële strategie die de concurrentiekracht beschermt, investeringen stimuleert, industriële transformatie bevordert en het energiedrieluik van duurzaamheid, betaalbaarheid en bevoorradingszekerheid omarmt. Deze drieluik moet de hoeksteen zijn van de Clean Industrial Deal. Dit is essentieel voor de energiezekerheid, de economische stabiliteit, de herindustrialisering, het verzekeren van een level playing field, een efficiënte energietransitie en, in het algemeen, een duurzame welvaart.
Wim De Wulf
Secretaris generaal Energia