Lancering van het Belgian Mobility Dashboard

Op dinsdag 25 januari hebben het VBO en FEBIAC het ‘Belgian Mobility Dashboard’ officieel voorgesteld. Dat is een voor iedereen toegankelijk, digitaal en wetenschappelijk onderbouwd platform dat kritieke mobiliteitsindicatoren ter beschikking stelt. De eerste versie van het dashboard, dat als doel heeft om een precies inzicht te krijgen in de plaats en de evolutie van verschillende vervoerswijzen in België, werd gelanceerd in het bijzijn van de federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet en zijn gewestelijke collega Lydia Peeters.

De mobiliteit van personen en goederen is een essentiële uitdaging voor onze samenleving. Haar transportstromen beslaan ons hele grondgebied en dragen zo bij tot onze economische welvaart. Door te voldoen aan de verplaatsingsbehoeften worden burgers dichter bij elkaar gebracht. Alle ogen zijn op de mobiliteit gericht voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Maar beschikken we over alle instrumenten om onze mobiliteit te analyseren en haar evolutie op te volgen? Want meten is weten! Hoeveel kost de verkeerscongestie op jaarbasis? Hoe evolueert het gemiddelde van de transportgerelateerde CO2-uitstoot? Zijn er in ons land voldoende multimodale knooppunten?

Ons land beschikte tot nog toe niet over een platform dat zo’n grote waaier aan mobiliteitsindicatoren samenbrengt, en dat op verschillende geografische niveaus. Daarom hebben het VBO en FEBIAC beslist om de handen in elkaar te slaan en het Belgian Mobility Dashboard te lanceren.

De eerste versie van dat dashboard stelt kritieke indicatoren ter beschikking, zoals de verkeerscongestie, de stiptheid van het spoor, de multimodale knooppunten van het openbaar vervoer, de verschillende wagenparken en de CO2-uitstoot. De gegevens worden regelmatig geüpdatet en bieden informatie over het volledige Belgische grondgebied. Het dashboard zal in de komende maanden aangevuld worden met nieuwe indicatoren zoals onder andere het brandstofverbruik, de gemiddelde rijafstanden, de spreiding over de verschillende vervoerswijzen en de oplaadinfrastructuur.

De methodologie van het VBO/FEBIAC werd bekrachtigd door Transport & Mobility Leuven. Het Belgian Mobility Dashboard is beschikbaar op https://www.mobilitydashboard.be.